Veelgestelde vragen over tuinkassen

En het antwoord van l'Orangerie


Bij de aanschaf en het gebruik van een tuinkas, serre of orangerie komen veel vragen om de hoek kijken. Denk hierbij aan situering van de serre, de eenvoudigheid van de montage en de behandeling van het tuinbouwglas. Dit samen met nog veel andere vragen kan een barriere opwerpen om een tuinkas aan te schaffen, iets wat l'Orangerie liever niet heeft. Daarom hebben wij vragen gebundeld die wij doorgaans ontvangen van klanten bij de aanschaf van een hobbykas. Mocht de vraag waar u mee zit er niet tussen staan dan nodigen wij u uit om contact met ons op te nemen!

 

Waar in de tuin kan ik mijn hobbykas het beste plaatsen?


Een plek uitkiezen voor uw kas is altijd lastig, dit verschilt ook per situatie en wat het doel is van de kas. Een kweekkas staat het beste met de nok in de noord-zuid richting, zo benut je optimaal de zon. Koopt u een kas om er in te beeldhouden of om in te relaxen? Dan kan u de kas ook op een andere plek plaatsen.

Wat voor fundering heeft mijn tuinkas nodig?


Heeft u een vlakke/egale tuin met een normale grondsituatie? Dan heeft u geen betonfundering nodig, ook hoeft u dan geen beton of trottoir banden onder uw hobbykas te plaatsen en is het standaard aluminium fundering profiel die u bij ons kunt bestellen voldoende. Wilt u het zekere voor het onzekere nemen? U kunt de grondankers van de aluminium fundering altijd een beetje in het beton gieten. Let op: doe dit pas nadat de kas een dag of 3 staat, zo heeft de kas de tijd om zelf te stabiliseren. Is uw tuin niet egaal en heeft u geen stabiele grond? Dan is het aan te raden om een betonnen vorstvrije sokkel te gieten (dit komt vrijwel nooit voor).

Moet mijn kweekkas 100% waterpas geplaatst worden?


Het is niet erg dat de tuinkas niet helemaal waterpas staat, de constructie is ook zo gemaakt dat hier wat spelling voor is. Voor de waterafvoer van uw serre is het beter om hem niet helemaal waterpas te plaatsen tip: kijk dit na met een waterpas maar hou het belletje altijd tussen de lijntjes!

Heb ik een vergunning nodig om een hobbykas te plaatsen?


Of u wel of geen vergunning nodig heeft voor het plaatsen van een tuinkas verschilt per gemeente en situatie en uiteraard maakt het ook nog een verschil welke tuinkas u plaatst. Het beste kunt u dit even checken op de website van omgevingsloket: www.omgevingsloket.nl Onze ervaring is dat er vrijwel nooit een vergunning nodig is, mocht uw gemeente tekeningen van de serre wensen dan kunnen wij u deze kosteloos aanleveren, constructieberekeningen van een veranda, tuinkas, tuinkamer, muurkas of serre kunnen wij in overleg leveren. 

Wat is een de juiste maat voor een serre?


 De maat van uw hobbykas is natuurlijk een persoonlijke keuze en wat ons betreft ook een van de belangrijkste keuzes bij het kiezen van een kweekkas of hobbykas kopen. Welke maat u kiest heeft met bijvoorbeeld het ontwerp van uw tuin, de grote van uw tuin, het uiteindelijke doel van de kas of serre te maken. Wat wij u meegeven als tip: teken uw kweekkas uit en deel hem in zoals u denkt er gebruik van te maken of kom bij ons langs in de showroom hier hebben wij verschillende modellen tuinkassen en muurkassen opgesteld staan zodat u een duidelijk beeld krijgt van de grote van uw tuinkas. Onze ervaring: u heeft eerder een te kleine kas dan een te grote tuinkas. Let op: de goothoogte is ook enorm  belangrijk, deze bepaald waar u wel en niet kan staan in de kas.

Hoe moet ik mijn tuinkas onderhouden?


Uw kweekkas of hobbykas kan u het beste 2 x per jaar een poetsbeurtje geven. Let wel erop dat u geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt. Verder de bewegende delen een klein beetje smeren met WD-40 kan geen kwaad. Bij storm kunt u het beste de dakramen dichtdoen, als er wind onder komt, kan deze stukwaaien. De cilinder van de automatische opener kan u er het beste afhalen in de winter en in een ruimte op kamertemperatuur leggen (keuken of berging).  Door de vrieskou kan de cilinder kapot vriezen. Bent u te laat en is uw cilinder al stuk gevroren? Geen probleem u kunt een losse cilinder voor uw automatische raamopener bestellen bij l’Orangerie

Waarom past het glas niet in het dakraam van de kweekkas?


Let hierbij op dat je de zijkantprofielen van de dakraam juist gemonteerd hebt . Deze moeten met de lange lip naar elkaar toestaan (zie montage handleiding of bel ons even op 085-489 1074).

Hoe kan het dat de deur schuurt over de geleider van de hobbykas?


Dan staat de onderste tussenlat verkeerd gemonteerd deze moet 180° gedraaid worden zodat de diepe gleuf van de profiel naar onder staat (zie montage handleiding of bel ons even op 085-489 1074).

Waarom past het glas niet tussen de profielen van mijn kas?


Zorg eerst dat alle profielen haaks en waterpas staan. Draai alle moertjes van de tuinserre een beetje los zodat de profielen in het lood en waterpas gesteld kunnen worden. Nu moet het glas van uw kas passen!